Nysgjerrig på det å jobbe med en Virtuell Assistent?

Publisert av Mari Vige den

Som eier av en bedrift har du mange baller i luften på en gang. Hodet er fullt og todo-lista lang. Det fungerer en stund, men etterhvert begynner du å miste noen av disse ballene. Glemmer ting som skulle vært gjort. Du trenger mer tid, men den finnes ikke. 

Det er på tide å søke hjelp, men det er såå mange spørsmål knyttet til det å leie inn en VA; hvor begynner jeg? Hva koster det? Hva kan de hjelpe meg med? Er det verdt det?

Du trenger ikke lure lenger, her svarer jeg på noen vanlige spørsmål: 

Hvordan funker det? Hva kan en VA hjelpe meg med?

En virtuell assistent kan hjelpe med ulike oppgaver; administrative, daglige gjøremål, kreative oppgaver, sosiale medier mm. Noen gjør “alt”, mens andre er spesialisert innenfor et felt som for eksempel tekst eller sosiale medier. Essensen i det å jobbe med en VA er at de kan gjøre oppgaver du enten ikke liker, ikke kan eller ikke har tid til. De jobber online fra eget kontor/hjemmekontor, så du trenger ikke tenke på kontorplass eller utstyr. Les mer om hva en virtuell assistent er HER. 

Hvilke oppgaver bør jeg overlate til en Virtuell Assistent?

Det er mye du kan delegere til en virtuell assistent. Hvilke oppgaver ville gjort livet ditt enklere og gjort at businessen gikk raskere fremover om du slapp å gjøre de? Hva i bedriften din er det BARE DU som kan gjøre, og hvilke oppgaver står i veien for at du kan gjøre mer av det? Lag en liste over det du ikke liker å gjøre, syns er vanskelig, de som er tidstyver og det som alltid blir overført til neste dag og neste dag og neste dag. Du vet kanskje hva jeg snakker om? Boom!! – der har du lista di. 

Hva koster det å ha en VA i bedriften?

Dette varierer med tanke på hvem du leier inn,  hva de skal gjøre, erfaring osv. Det er ikke mange virtuelle assistenter i Norge enda, og prisene ligger relativt likt jevnt over. Noen jobber konsekvent på timer (timeprisene varierer fra rundt 500 kr til rundt 800 kr + mva for en virtuell assistent i dag), men jeg skreddersyr pakkeløsninger med en fast pris per måned eller per prosjekt. Dette er mer forutsigbart for alle parter. Pakkene er ikke bindene og kan skaleres opp eller ned ved behov med en måneds varsel. Innholdet i pakkene finner vi ut av sammen utifra dine behov. 

Hvordan samarbeide mest mulig effektivt med en VA?

Det aller aller viktigste å tenke på er hva som er ditt mål med bedriften og hvordan en VA kan hjelpe deg med å nå de. Oppgavene som skal gjøres må være tydelige og konkrete slik at det ikke er tvil om hvem som gjør hva, og hva som skal være gjort til enhver tid. Jo tydeligere du er som bedriftsleder, jo mer effektivt blir samarbeidet. Vit hva du delegerer bort, og gi frihet til å utføre oppgaven. Det vil gå litt tid før alt fungerer optimalt, dere må bli kjent og finne en flyt i samarbeidet. I starten kan du kanskje til og med kjenne på at du hadde gjort det raskere selv. Men ved å la dette samarbeidet gå seg til, så vil det etterhvert frigjøre deg fra både tid og det å måtte ta avgjørelser HELE TIDEN. 

Hvordan holde oversikt over hva tiden går til?

Jobber den Virtuelle Assistent på timer er det vanlig å bruke for eksempel Toggl for å holde oversikt over tidsbruken. Du kan be om å få ukentlige rapporter over tidsbruken om det er viktig for deg å holde oversikten og vite at timene går til det de skal. Har du avtalt en fastpris per måned eller prosjekt,  er dette mindre viktig, da det er utførelsen av oppgavene dere har avtalt som gjelder. Den virtuelle assistenten vil antagelig allikevel ha en oversikt over tidsbruken for egen del. Igjen vil det være avgjørende at avklaring i forhold til oppgaver er gjort for mest mulig effektivt samarbeid – og at den virtuelle assistenten kjenner dine mål og har det for øye. Å hjelpe deg med å nå dine mål for bedriften. 

Hvordan finne den rette virtuelle assistenten?

Dette er nok kanskje vanskeligere enn du tror. Bedriften din er sannsynligvis liten, den er ditt hjertebarn, din baby. Og et samarbeid med en VA VIL og skal bli ganske nært. Derfor er det viktig at kjemien stemmer mellom dere to, at det er en VA med noe erfaring eller i alle fall en som er lærevillig, hun bør være proaktiv og initiativrik og ha en personlighet som matcher din. Velg helst en VA med gode referanser, eller en som blir anbefalt av andre. MEN, vær heller ikke redd for å teste ut en som er litt ny om du ser at kjemien stemmer og hun kan vise til arbeid hun har gjort tidligere. Det går også an å avtale en liten prøveperiode for å se hvordan det fungerer. 

Hvis du ikke vil bruke tiden på å lete, så har du en her:) Jeg kan også anbefale deg andre om jeg ser at vi ikke er en god match av en eller annen grunn. 


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *